Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Probiotikus készítmény erősíti az influenza vakcina hatékonyságát

Az influenza elleni oltást számos országban javasolják az idősek számára, azonban immunrendszerük nehezebben reagál az oltásra a fiatalokéhoz képest.

A tanulmány kutatói arra keresik a választ, hogy vajon a probiotikus készítmény napi fogyasztása megerősíti-e az influenza vakcinára adott immunválaszt. Egy előtanulmányban (pilot study) és az ezt megerősítő vizsgálatban probiotikus italt adtak 70 év feletti egészséges önkénteseknek.

Két, randomizált, multicentrikus, dupla-vak, kontrollált vizsgálatot végeztek két vakcinációs szezonban egy pilot study (2005-2006) és egy azt megerősítő (2006-2007) vizsgálatban. A pilot vizsgálatban 86, míg a megerősítő vizsgálatban 222 fő vett részt. Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus hasznos mikróbák különböző törzseit tartalmazta a probiotikus ital. Az előtanulmányban 7 hétig, majd a másik vizsgálatban 13 hétig kapták a probiotikus italt. A randomizált módon különböző csoportba sorolt résztvevők probiotikus italt, vagy probiotikum nélküli italt kaptak. Az influenza elleni oltást 4 héttel a termék fogyasztása után kapták meg.

A geometriai átlagtitereket (GMT) mérték 3 virális törzzsel szemben (H1N1, H3N2, B) több alkalommal az oltást követően hemagglutinációs módszerrel.

Az előtanulmányban az influenza specifikus ellenanyag titerek növekedtek az oltást követően, konzisztens módon magasabb volt az érték a probiotikus csoportban a kontrolhoz képest (1.ábra).

Hasonlóképpen a megerősítő jellegű vizsgálatban a B törzzsel szembeni ellenanyag titer szint az oltást követő 3., 6. és 9. heteken szignifikánsan magasabb a probiotikus csoportban, mint a kontroll csoportban. Nemcsak a B törzsre specifikus, hanem a H1N1 és a H3N2 specifikus ellenanyag titerek is magasabbnak bizonyultak a probiotikus csoportban (2.ábra). Hasonlóan szignifikáns különbséget találtak a szerokonverzióban a vizsgálatba bevont csoportokban az oltás után 5 hónappal.

A vizsgálatok eredményei alapján megállapítható, hogy a Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus törzseit tartalmazó készítmény napi fogyasztása 70 év felettiekben megnöveli az influenza oltás hatására kialakuló specifikus ellenanyag választ, ezáltal hozzájárul egészségük fenntartásához.

1. ábra
1. ábra

2. ábra
2. ábra

Felhasznált irodalom

  1. ThierryBoge, Michel Rémigy, Sarah Vaudaine, Jérôme Tanguy, Raphaëlle Bourdet-Sicard, Sylvie van der Werf (2009)
  2. A probiotic fermented dairy drink improves antibody response to influenza vaccination in the elderly in two randomised controlled trials Vaccine 27 (2009) 5677:5684

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

Protexin