2019. év cikkei

Egy, az EU által támogatott projekt eredményei szerint összefüggés van a bélflóra és a hangulati állapot között
A depresszióval és az erre való hajlammal élők esetében ajánlatos a növényi alapú ételek és a hal arányának növelése, amely elősegíti a probiotikus baktériumok növekedését – ezt állítja a Cork Egyetem kutatócsoportja

Gasztroenterológia

Széles spektrumú élőflórás készítmények hatékonyságának magyarázata
Évente több ezer publikáció jelenik meg a velünk szimbiózisban élő baktériumok előnyös hatásairól. Ezek egyik kiemelkedő képviselője a 14 féle törzset tartalmazó Bio-Kult. Mi áll a kiemelkedő hatás hátterében? Erre keressük a választ az alábbi cikkünkben.

Probiotikumok

A tudományos forradalmak szerkezete
A kételkedésnek nem csupán helye van a tudományban, de talán a második legfontosabb hajtóerő a kíváncsiság után. A következő pár gondolat ennek egy érdekes oldalára világít rá a probiotikumok példáján keresztül.

Probiotikumok

Kettőt egy csapásra!
Az aranyér tüneteinek mérséklése és a műtéti beavatkozás elkerülése lehetséges magas rosttartalmú táplálkozással. A magas rosttartalom ugyanakkor kedvező befolyást gyakorol a mikrobiomra – ami fokozza a bélhámsejtek tápanyagának, a rövidláncú zsírsavaknak a termelődését.

Gasztroenterológia

Ismeretlen ismerősök – a probiotikus baktériumok közti lényeges különbségekről
A probiotikumokról nagyon sokat tudunk, de vajon hány olyan különbséget tudnánk felsorolni a baktériumtörzsek között, amelyeknek valós élettani jelentősége van? Az alábbiakban olyan különbségekről számolunk be, amelyek lényeges szerepet játszhatnak a probiotikumok közti választásban. Ezek a különbségek mindenkit érintenek, ám a kismamák és az újszülötteik számára különösen fontos.

Nőgyógyászat

A sakktábla és a beteg együttműködés kapcsolata
Emlékeznek a sakkhoz kötődő történetre, amelyben a sakktábla mezőire négyzetesen növekvő számú búzaszemet tettek – így hamar kiderült, hogy azok már nem férnek el a táblán? A baktériumok szaporodása is hasonló dinamikát követ – feltéve, hogy rendelkezésre állnak bizonyos tényezők. Ilyen esetekben a megduplázódási (az un. generációs idő) körülbelül fél óra.

Gasztroenterológia